TG Trui Gysseling

Trui@truigysseling.be

 © Trui Gysseling

Leve de complexiteit.


Ik heb mij lang aangetrokken gevoeld tot sobere uitgepuurde werken waarbij het materiaal zeer zichtbaar blijft. Dat geeft mij echter geen voldoening meer.


Natuurlijk gaan veel veranderingen geleidelijk.


Maar de echte ommezwaai kwam er met de serie werken die ik voor de Bosphorus Bieënnale schilderde. Die kwamen gewoon vies en beduimeld terug. In de plaats van ze weg te smijten ben ik er laag na laag over beginnen schilderen. Het zijn complexe schilderijen geworden die samen de collectie ‘Istanbul Revisited vormen.


Het materiaal hoeft voor mij niet langer zichtbaar te zijn, het speelt gewoon mee, het drukt zijn stempel op het afgewerkte schilderij. En ik leef mij nu uit, vele transparante lagen boven elkaar, met afwisselende structuren en contrasterende kleuren geven mij weer het schildersplezier dat ik stilaan begon te verliezen. Ik volg nu mijn eigen weg, zonder nog rekening te houden met wat anderen er over zeggen of wat volgense de huidige normen 'hoort'.


Tijdens de tentoonstelling ‘Vijf vrouwen in een kapel’ waren een aantal schilderijen uit de collectie ‘Istanbul Revisited’ te zien.